30 min
4 osób

Zupa kokosowa

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Zupy

Kuchnia: tajska

Smak: pikantny

Składniki

  • Czerwona pasta curry 1 łyżka
  • Sos rybny 2 łyżki
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 1,5 szkl niesłodzonego mleka kokosowego
  • kawałeczek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • kolendra

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

  • Krok 2.

    Do bulionu dodajemy mleko kokosowe i imbir, razem gotujemy przez kilka minut.

  • Krok 3.

    Dodajemy mięso pokrojone w drobne kawałki i gotujemy kolejne 10 min. Przyprawiamy zupę sosem rybnym, pastą curry, kolendrą i łyżeczką cukru.

  • Krok 4.

    Zupę gotujemy jeszcze przez kilka minut, a następnie podajemy.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności