< 1h
4 osób

Zapiekanka ziemniaczana z sosem teriyaki TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: wietnamska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos Teriyaki 4 łyżki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • pęczek natki pietruszki
  • po 1 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Bulion podgrzewamy, doprawiamy i mieszamy z sosem teriyaki.

  • Krok 2.

    Ziemniaki szorujemy i pozostawiamy w skórce.

  • Krok 3.

    Kroimy na cienkie talarki.

  • Krok 4.

    Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę, a pieczarki w ćwiartki.

  • Krok 5.

    Blachę do pieczenia smarujemy cienko olejem, a następnie układamy na niej ziemniaki, cebulę, czosnek i pieczarki.

  • Krok 6.

    Posypujemy pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.

  • Krok 7.

    Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą.

  • Krok 8.

    Zalewamy równomiernie bulionem i skrapiamy niewielką ilością oleju.

  • Krok 9.

    Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

  • Krok 10.

    W trakcie pieczenia możemy przemieszać składniki, by równomiernie się piekły.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności