< 1h
2 osób

Zapiekanka z makaronem ryżowym świderki TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: wietnamska

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy świderki 1 opakowanie
  • 1 brokuł
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 g pieczarek
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ostrego sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • czarny pieprz i sól

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.

  • Krok 2.

    Po tym czasie odcedzamy.

  • Krok 3.

    Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, pozwalając by wytopił się z niego tłuszcz.

  • Krok 4.

    W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki w plastry, a brokuły dzielimy na różyczki.

  • Krok 5.

    Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i podsmażamy przez 10-12 minut.

  • Krok 6.

    Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku.

  • Krok 7.

    Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a na dnie rozprowadzamy sporą łyżkę śmietany.

  • Krok 8.

    Na patelni łączymy warzywa z makaronem, a następnie przekładamy jego połowę do naczynia żaroodpornego.

  • Krok 9.

    Na makaron wykładamy pozostałą śmietanę i połowę utartego sera żółtego.

  • Krok 10.

    Przykrywamy kolejną warstwą makaronu oraz resztą sera, a na sam wierzch kładziemy równomiernie kawałeczki masła.

  • Krok 11.

    Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż ser się rozpuści.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności