Składniki
- Ocet ryżowy 4 łyżki
- Sos sojowy 4 łyżki
- Sos chili z cytryną 50 ml
- 500g polędwicy wołowej
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 100g sałaty batavi
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Do rondla wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy anyż, miód, ocet, sos sojowy, wszystko gotujemy do odparowania 3/4 płynu.
-
Krok 2.
Na koniec dodajemy płaską łyżkę masła, mieszamy do zagęszczenia, zdejmując z ognia.
-
Krok 3.
Mięso solimy i pieprzymy, obsmażamy z każdej strony po 1 min, następnie kroimy w cienkie plastry i glazurujemy sosem chili z cytryną.
-
Krok 4.
Sałatę myjemy i mieszamy z sosem miodowym, wykładamy na talerz, następnie układamy plastry polędwicy, dekorujemy kawałkami opalanej cytryny.
-
Krok 5.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.
-
Krok 6.
-
Krok 7.
.