< 1h
4 osób

Szaszłyki z grilla

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: połud. azjatycka

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy 3 łyżeczki
  • Ocet ryżowy 1 łyżka
  • 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
  • po 1 papryce czerwonej i żółtej
  • 1 mała cukinia
  • kilka pieczarek
  • 6 łyżek oliwy
  • drobno posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • po 1 łyżeczce tymianku, oregano i bazylii
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Przyrządzamy marynatę: cebulę i czosnek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce.

  • Krok 2.

    Sos sojowy TaoTao mieszamy z oliwą, octem, imbirem, cebulą i czosnkiem.

  • Krok 3.

    Umyte i osuszone kawałki kurczaka zamaczamy w marynacie i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

  • Krok 4.

    Paprykę czyścimy, kroimy w kostkę, podobni pieczarki i cukinię.

  • Krok 5.

    Warzywa i mięso nabijamy na patyczki, układamy na tackach do grillowania, podlewamy marynatą i posypujemy ziołami.

  • Krok 6.

    Grillujemy przez ok. 20 minut.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności