< 1h
4 osób

Polędwiczka w czerwonej paście curry z makaronem ryżowym nitki TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: pikantny

Składniki

  • Makaron ryżowy nitki 1 opakowanie
  • Sos Sambal Oelek 5 łyżeczek
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 czerwona pasta curry
  • 2 cebule
  • 1 czosnek
  • 2 marchewki
  • garść orzeszków ziemnych
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 4 świeże papryczki chili
  • 1 pietruszka zielona
  • olej
  • pół szklanki bulionu drobiowego

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Polędwiczki marynujemy w sosie sambal oelek i rozgniecionych 2 ząbkach czosnku.

  • Krok 2.

    Marchewkę i papryczkę chili kroimy w słupki, następnie gotujemy razem z makaronem ryżowym nitki (krótko).

  • Krok 3.

    Orzeszki ziemne prażymy na patelni, po uzyskaniu rumianego koloru dodajemy bardzo drobno pokrojony boczek.

  • Krok 4.

    Polędwiczki wcześniej zamarynowane kroimy w 1,5 cm.

  • Krok 5.

    plastry&nbsp; i krótko obsmażamy na małej ilości oleju.

  • Krok 6.

    Dodajemy pokrojone w &bdquo;piórka&rdquo; cebulę oraz ugotowany wcześniej makaron z warzywami, pastę curry, bulion warzywny , orzechy z boczkiem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.

  • Krok 7.

    Wszystko gotujemy ok. 2 min.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności