< 1h
2 osób

Pieczony rostbef w marynacie z Sosu imbirowego z soją TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos imbirowy z soją 5 łyżek
  • 300 g rostbefu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm utartego kłącza imbiru
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy limonki
  • garść żurawin
  • cynamon
  • kilka goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Przygotowujemy marynatę: mieszamy Sos imbirowy z soją z sokiem z limonki i pomarańczy, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, goździki i anyż.

  • Krok 2.

    W tak sporządzonej miksturze umieszczamy rostbef i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

  • Krok 3.

    Mięso odsączamy z marynaty i smażymy po minucie z każdej strony na rozgrzanym oleju wraz z żurawiną.

  • Krok 4.

    Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.

  • Krok 5.

    C.

  • Krok 6.

    Pieczemy około 15 minut.

  • Krok 7.

    Czas obróbki termicznej uzależniony jest od grubości rostbefu oraz tego, jaki stopień wypieczenia mięsa nam odpowiada.

  • Krok 8.

    Podajemy np. z liśćmi szpinaku i żurawiną.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności