< 1h
4 osób

Kurczak w słodkiej skorupce TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Słodki sos chili 10 łyżek
  • 10 pałek z kurczaka
  • 10 łyżek Słodkiego sosu chili TaoTao
  • Sok i skórka z limonki i cytryny
  • 4 cm obranego i startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki kolendry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Pałki oczyszczamy i osuszamy.

  • Krok 2.

    W sporej misce łączymy składniki na marynatę: Słodki sos chili TaoTao, sok i skórkę z cytryny oraz limonki, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej kokosowy, sól i pieprz.

  • Krok 3.

    Do marynaty wkładamy kurczaka, dokładnie nią nacieramy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.

  • Krok 4.

    Po tym czasie pałki wraz z marynatą układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przewracając co najmniej raz w trakcie pieczenia.

  • Krok 5.

    Podajemy posypane natką kolendry.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności