FB
czy wiesz, że
najwcześniej grzyby MUN zaczęto stosować w Chinach. Cieszyły się one ogromnym powodzeniem już w czasach dynastii Tang (618-907).
Wybierz rodzaj dania:
Dania główne
Przystawki
Przekąski
Sałatki
Marynaty
Desery
Wybierz główne składniki:
Drób
Wieprzowina
Wołowina
Ryby
Owoce morza
Bezmięsne
Makaron
Ryż
Warzywa
Grzyby
Owoce
Sosy
Wybierz produkt TaoTao:
kosmosik
Klubowicz kosmosik ( 9 ) proponuje:
Dowiedz się więcej o klubowiczu kosmosik
Szybki ryż smażony z warzywami po chińsku
Szybki ryż smażony z warzywami po chińsku
Składniki:
4 łyżki stołowe
>
ok. 40 dkg ugotowanego poprzedniego dnia ryżu, olej ryżowy do smażenia (ew. ulubiony olej roślinny), 1 mała marchew, 2 dymki (bez ciemno-zielonego szczypioru), 4 małe pieczarki, 1 jajko, garść świeżych kiełków sojowych (oczyszczonych i odsączonych) i inne warzywa w/g uznania...
Informacje:
Dodany przez: kosmosik
Data dodania: 2007-12-15
Kuchnia: chińska
Smak: łagodny
Czas przygotowania: 15-30 min.
Ilość porcji: 3
Rodzaj dania: Przystawki Rodzaj składników: Bezmięsne, Ryż, Warzywa, Grzyby, Sosy
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie składników: 1. Ryż rozdrabniamy na cząstki (zwilżenie rąk wodą bardzo pomaga). 2. Marchew obieramy i kroimy w cienkie pałeczki. Dymki kroimy w cienkie piórka. Pieczarki w cienkie plasterki.

Przygotowanie: 1. Na dużym woku rozgrzewamy mocno olej. 2. Dodajemy marchew i pieczarki, smażymy mieszając ok. minutę. 3. Dodajemy dymkę, smażymy mieszając kolejną minutę. 4. Wbijamy jajko i smażymy mocno mieszając oraz rozdrabniając w cząstki ścięte jajo. 5. Dodajemy kiełki sojowe, smażymy mieszając ok. pół minuty. 6. Dodajemy ryż, podlewamy sosem sojowym. 7. Smażymy kolejne 3 minuty mocno mieszając aby składniki dokładnie się połączyły. Ryż ma prawo zacząć się lekko przypalać.

Podajemy gorące na półmiskach jako dodatek do dania głównego bądź jako samodzielne danie.
Komentarze (0)
WYSZUKAJ

Sushi futomaki TaoTao

 Ryż dokładnie płuczemy, najlepiej kilkakrotnie. Gotujemy w dwa razy większej ilości lekko osolonej wody przez 15 minut, po czym ...

Letnia zupa z Makaronem ryżowym wstążki TaoTao

 Podgrzewamy bulion. Obrane warzywa: ogórki, marchew oraz rzepę kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż zmiękną. Następnie ...

Miso TaoTao

 Makaron zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem przez 5 minut, po czym go odcedzamy. Podgrzewamy bulion lub zalewamy dashi ...

Spaghetti aglio olio e peperoncino TaoTao

 Makaron wkładamy do wysokiego naczynia, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy makaron. Na ...

Wrap z Orzeszkami ziemnymi z polewie wasabi TaoTao

 Grzyby mun namaczamy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy mieszamy z przeciśniętym przez ...