FB
czy wiesz, że
w Wietnamie panuje klimat tropikalny, monsumowy a średnia wilgotność powietrza wynosi 84%.
Wybierz rodzaj dania:
Dania główne
Przystawki
Przekąski
Sałatki
Marynaty
Desery
Wybierz główne składniki:
Drób
Wieprzowina
Wołowina
Ryby
Owoce morza
Bezmięsne
Makaron
Ryż
Warzywa
Grzyby
Owoce
Sosy
Wybierz produkt TaoTao:
kosmosik
Klubowicz kosmosik ( 9 ) proponuje:
Dowiedz się więcej o klubowiczu kosmosik
Szybki ryż smażony z warzywami po chińsku
Szybki ryż smażony z warzywami po chińsku
Składniki:
4 łyżki stołowe
>
ok. 40 dkg ugotowanego poprzedniego dnia ryżu, olej ryżowy do smażenia (ew. ulubiony olej roślinny), 1 mała marchew, 2 dymki (bez ciemno-zielonego szczypioru), 4 małe pieczarki, 1 jajko, garść świeżych kiełków sojowych (oczyszczonych i odsączonych) i inne warzywa w/g uznania...
Informacje:
Dodany przez: kosmosik
Data dodania: 2007-12-15
Kuchnia: chińska
Smak: łagodny
Czas przygotowania: 15-30 min.
Ilość porcji: 3
Rodzaj dania: Przystawki Rodzaj składników: Bezmięsne, Ryż, Warzywa, Grzyby, Sosy
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie składników: 1. Ryż rozdrabniamy na cząstki (zwilżenie rąk wodą bardzo pomaga). 2. Marchew obieramy i kroimy w cienkie pałeczki. Dymki kroimy w cienkie piórka. Pieczarki w cienkie plasterki.

Przygotowanie: 1. Na dużym woku rozgrzewamy mocno olej. 2. Dodajemy marchew i pieczarki, smażymy mieszając ok. minutę. 3. Dodajemy dymkę, smażymy mieszając kolejną minutę. 4. Wbijamy jajko i smażymy mocno mieszając oraz rozdrabniając w cząstki ścięte jajo. 5. Dodajemy kiełki sojowe, smażymy mieszając ok. pół minuty. 6. Dodajemy ryż, podlewamy sosem sojowym. 7. Smażymy kolejne 3 minuty mocno mieszając aby składniki dokładnie się połączyły. Ryż ma prawo zacząć się lekko przypalać.

Podajemy gorące na półmiskach jako dodatek do dania głównego bądź jako samodzielne danie.
Komentarze (0)
WYSZUKAJ

Pikantna fasolka szparagowa TaoTao

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i posiekany czosnek. Podsmażamy przez chwilę, by nie dopuścić do ...

Pieczony łosoś z posypką chlebowo-boczkową z sosem- marynatą w stylu tajskim TaoTao

Oczyszczonego i osuszonego łososia przekrajamy na dwa kawałki. Zalewamy sosem-marynatą w stylu tajskim TaoTao, a następnie układamy w ...

Pasztet TaoTao

Na dno dużego garnka wkładamy boczek, a następnie mięso pokrojone w kostkę i cebulę mokrojoną w grube plastry. Zalewamy wodą, dodajemy ...

Omlet z krewetkami – Fritada de camarao (Brazylia) TaoTao

Krewetki oczyszczamy, pozbywamy się ogonków i pancerzy. Mieszamy sok z limonki oraz sos chili z cytryną, wrzucamy krewetki i pozostawiamy 15 minut ...

Łazanki z białą kiełbasą i kapustą TaoTao

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na oleju rozgrzanym w dużym garnku. Dodajemy ...