FB
czy wiesz, że
w małej wiosce nad Żółtą Rzeką znaleziono miseczkę z najstarszym makaronem świata, który liczył sobie ponad 4000 lat!
Wybierz rodzaj dania:
Dania główne
Przystawki
Przekąski
Sałatki
Marynaty
Desery
Wybierz główne składniki:
Drób
Wieprzowina
Wołowina
Ryby
Owoce morza
Bezmięsne
Makaron
Ryż
Warzywa
Grzyby
Owoce
Sosy
Wybierz produkt TaoTao:
kosmosik
Klubowicz kosmosik ( 9 ) proponuje:
Dowiedz się więcej o klubowiczu kosmosik
Szybki ryż smażony z warzywami po chińsku
Szybki ryż smażony z warzywami po chińsku
Składniki:
4 łyżki stołowe
>
ok. 40 dkg ugotowanego poprzedniego dnia ryżu, olej ryżowy do smażenia (ew. ulubiony olej roślinny), 1 mała marchew, 2 dymki (bez ciemno-zielonego szczypioru), 4 małe pieczarki, 1 jajko, garść świeżych kiełków sojowych (oczyszczonych i odsączonych) i inne warzywa w/g uznania...
Informacje:
Dodany przez: kosmosik
Data dodania: 2007-12-15
Kuchnia: chińska
Smak: łagodny
Czas przygotowania: 15-30 min.
Ilość porcji: 3
Rodzaj dania: Przystawki Rodzaj składników: Bezmięsne, Ryż, Warzywa, Grzyby, Sosy
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie składników: 1. Ryż rozdrabniamy na cząstki (zwilżenie rąk wodą bardzo pomaga). 2. Marchew obieramy i kroimy w cienkie pałeczki. Dymki kroimy w cienkie piórka. Pieczarki w cienkie plasterki.

Przygotowanie: 1. Na dużym woku rozgrzewamy mocno olej. 2. Dodajemy marchew i pieczarki, smażymy mieszając ok. minutę. 3. Dodajemy dymkę, smażymy mieszając kolejną minutę. 4. Wbijamy jajko i smażymy mocno mieszając oraz rozdrabniając w cząstki ścięte jajo. 5. Dodajemy kiełki sojowe, smażymy mieszając ok. pół minuty. 6. Dodajemy ryż, podlewamy sosem sojowym. 7. Smażymy kolejne 3 minuty mocno mieszając aby składniki dokładnie się połączyły. Ryż ma prawo zacząć się lekko przypalać.

Podajemy gorące na półmiskach jako dodatek do dania głównego bądź jako samodzielne danie.
Komentarze (0)
WYSZUKAJ

Muszelki ryżowe TaoTao z sosem carbonara

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie żółtka rozkłócamy.  ...

Paluchy z ciasta francuskiego

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego długie ...

Zupa paprykowa

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy mieloną paprykę i podsmażamy, aż zacznie mocno pachnieć. Dodajemy pokrojoną w kostkę ...

Łosoś w sezamie

Kawałki łososia zalewamy sosem sojowym, posypujemy pieprzem oraz papryką. Odstawiamy na około 20 minut, by marynata wsiąkła w mięso. Na ...

Makaron ryżowy z Fixem w stylu chińskim TaoTao i kurczakiem

Makaron ryżowy kolanka TaoTao gotujemy w gorącej, osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ...