FB
czy wiesz, że
najwyższa góra Wietnamu i zarazem Indochin nazywa się Fan Si Pan i ma wysokość 3143 m n.p.m. Góra ta nazywana jest także Dachem Indochin.
Wybierz rodzaj dania:
Dania główne
Przystawki
Przekąski
Sałatki
Marynaty
Desery
Wybierz główne składniki:
Drób
Wieprzowina
Wołowina
Ryby
Owoce morza
Bezmięsne
Makaron
Ryż
Warzywa
Grzyby
Owoce
Sosy
Wybierz produkt TaoTao:
kosmosik
Klubowicz kosmosik ( 9 ) proponuje:
Dowiedz się więcej o klubowiczu kosmosik
Szybki ryż smażony z warzywami po chińsku
Szybki ryż smażony z warzywami po chińsku
Składniki:
4 łyżki stołowe
>
ok. 40 dkg ugotowanego poprzedniego dnia ryżu, olej ryżowy do smażenia (ew. ulubiony olej roślinny), 1 mała marchew, 2 dymki (bez ciemno-zielonego szczypioru), 4 małe pieczarki, 1 jajko, garść świeżych kiełków sojowych (oczyszczonych i odsączonych) i inne warzywa w/g uznania...
Informacje:
Dodany przez: kosmosik
Data dodania: 2007-12-15
Kuchnia: chińska
Smak: łagodny
Czas przygotowania: 15-30 min.
Ilość porcji: 3
Rodzaj dania: Przystawki Rodzaj składników: Bezmięsne, Ryż, Warzywa, Grzyby, Sosy
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie składników: 1. Ryż rozdrabniamy na cząstki (zwilżenie rąk wodą bardzo pomaga). 2. Marchew obieramy i kroimy w cienkie pałeczki. Dymki kroimy w cienkie piórka. Pieczarki w cienkie plasterki.

Przygotowanie: 1. Na dużym woku rozgrzewamy mocno olej. 2. Dodajemy marchew i pieczarki, smażymy mieszając ok. minutę. 3. Dodajemy dymkę, smażymy mieszając kolejną minutę. 4. Wbijamy jajko i smażymy mocno mieszając oraz rozdrabniając w cząstki ścięte jajo. 5. Dodajemy kiełki sojowe, smażymy mieszając ok. pół minuty. 6. Dodajemy ryż, podlewamy sosem sojowym. 7. Smażymy kolejne 3 minuty mocno mieszając aby składniki dokładnie się połączyły. Ryż ma prawo zacząć się lekko przypalać.

Podajemy gorące na półmiskach jako dodatek do dania głównego bądź jako samodzielne danie.
Komentarze (0)
WYSZUKAJ

Pieczarki w paprykowej tempurze TaoTao

Pieczarki oczyszczamy za pomocą szmatki. Przygotowujemy ciasto. Miksujemy mąkę z bardzo zimną wodą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez ...

Kurczak w słodkiej skorupce TaoTao

Pałki oczyszczamy i osuszamy. W sporej misce łączymy składniki na marynatę: Słodki sos chili TaoTao, sok i skórkę z cytryny oraz limonki, ...

Sałatka z glonów wakame TaoTao

 Glony wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i czekamy parę minut, aby dobrze spęczniały. Odcedzamy. Ogórek dokładnie myjemy i ...

Krewetki z patelni TaoTao

Jeśli krewetki były zamrożone, rozmrażamy je. Czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek kroimy w krążki. Na patelni ...

Pierożki z papieru ryżowego z chipsami jarmużowymi TaoTao

Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu, dodajemy przyprawy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, pieczarki i boczniaki w plastry. Na ...