FB
czy wiesz, że
w Wietnamie panuje klimat tropikalny, monsumowy a średnia wilgotność powietrza wynosi 84%.
Porady, ciekawostki...
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Co w chińskich potrawach piszczy
Co w chińskich potrawach piszczy

Często biegając po centrach handlowych, gdzieś na mieście lub na przyjacielskich spotkaniach w domowych pieleszach mamy okazje posmakować chińskich potraw. I tak jak często mamy takie okazje tak i równie często słyszymy opinie że to jeden ze zwykłych fast foodów - niezdrowych i tuczących. Nie ma nic bardziej mylącego !!!

Owszem nieprawidłowo przygotowana potrawa może być niezdrowa i tucząca – ale to tyczy się każdej kuchni - chińskiej, polskiej, włoskiej, rosyjskiej czy greckiej.

Przyjrzyjmy się zatem chociaż pokrótce podstawowym elementom jednej z najstarszych kuchni świata….

Fasola mung – jej kiełki są cennym źródłem składników mineralnych (tj. potasu, fosforu, wapnia, magnezy, sodu, cynku) i witamin (wit. E, B2, B1, B6, B3) no i oczywiście kopalnia białka.

Ziarno soi - zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, witaminy B1, B2, PP, E, K, A i C oraz inne z grupy B.

Sezam - sesamol i sesamolina, zawarte w nim są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami sprawiają, że komórki ludzkiego ciała wolniej się starzeją.

Oliwki - są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.

Czosnek - Spośród witamin w największej ilości obecna jest witamina C, nieco witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje dość duża zawartość potasu, żelaza, magnezu i fosforu . Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, obniża ciśnienie i działa przeciwmiażdżycowo, znosi kolki, bóle głowy i brzucha oraz oczyszcza krew.

Kapary – podobno leczą impotencję u mężczyzn.

Papryka – zawiera kapsaicynę – działającą przeciwbólowo i rozgrzewająco,
Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów, zawiera dużo witaminy C.

Ananas - w Chinach odkryto, jest znakomitym afrodyzjakiem. Zawiera bromelaine – badacze naukowi zaobserwowali, że jeden ze składników bromelainy, nazywany w skrócie CCZ, pobudza system odpornościowy człowieka do niszczenia komórek rakowych, podczas gdy drugi - CCS - blokuje białko zwane Ras, które jest zmutowane w 30 proc. różnego typu nowotworów.

Brzoskwinia - Zawiera takie witaminy jak A, B i C ,Chińczycy uważają brzoskwinie za jeden z symboli nieśmiertelności.

Liczi – zawiera dużo białek , witaminy C i dużo soli mineralnych.

Rambutan – jego owoce zawierają dużo witaminy B 12 i C.

Grzyby MUN – w Chinach uważa się , że ich systematyczne spożywane poprawia ogólną kondycję człowieka, łagodzi kaszel i ułatwia oddychanie w chorobach płuc. Ma dobroczynny wpływ na zmniejszanie krzepliwości krwi i poprawia krążenie.

Grzyby Shitake – powodują odzyskanie wigoru i witalności, wzmacniają system odpornościowy oraz pomaga w zwalczaniu stresu. Jednak ich najważniejsze zalety to pobudzanie układu immunologicznego do zwalczania komórek nowotworowych. Zapobiegają starzeniu się.

To tylko kilka przykładów w morzu bogactwa chińskiej kuchni.
Następnym razem porozmawiamy o przyprawach … jeśli oczywiście zechcecie.

A teraz jeszcze parę słów o Tao :

Człowiek i natura to jedno – to Tao – zwane Drogą, Rozumem, Opatrznością , Wiecznym Porządkiem, Źródłem bytu. Najczęściej przyrównywane do wody – istoty życia , która zwycięża wszystkie żywioły – gasi ogień, trawi żelazo , kruszy skały. Tao stanowi najtrwalszą rzeczywistość i energię Wszechświata. To klasyczna filozofia Wschodu na której zbudowano filozofie kuchni chińskiej . Filozofia Tao sprowadza się do zasady pięciu przemian (żywiołów) którego elementy są od siebie współzależne tak jak i jin-jang. Ich zasady są podstawą profilaktyki, leczenia i diagnozowania w medycynie chińskiej – na nich opiera się całe żywienie. Jeżeli nauczymy żyć harmonijnie i zdrowo się odżywiać w zgodzie z zasadami pięciu przemian to zagwarantujemy sobie długowieczność i zdrowie. I tego Wam wszystkim życzę.

artykuł nadesłany przez klubowicza:  PaneR

Faszerowana cukinia z bazylią i chili TaoTao

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, drobno ...

Spring rolls z łososiem z sosem do sajgonek TaoTao

Rozdrabniamy łososia. Paprykę i obrane ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie słupki. Szczypiorek docinamy na długość ...

Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem miodowym z czosnkiem TaoTao

Wyczyszczony filet obtaczamy w Sosie miodowym z czosnkiem TaoTao i przyprawach. Odstawiamy w chłodne miejsce, by się zamarynował. Po 30 minutach ...

Racuchy z selerem naciowym

3/4 selera naciowego, obraną szalotkę i ząbki czosnku ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Resztę selera kroimy w niewielką kostkę. Łączymy ...

Pizza z sosem Czar Chili pomidorowy TaoTao

W misce łączymy drożdże z cukrem, solą i odrobiną wody. Dokładnie rozrabiamy. Dodajemy oba rodzaje mąki i dolewamy tyle wody by uzyskać ...