FB
czy wiesz, że
powierzchnia Chin wynosi 9 596 960 km² a liczba ludności kształtuje się na poziomie 1,3 mld.  
Porady, ciekawostki...
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Co w chińskich potrawach piszczy
Co w chińskich potrawach piszczy

Często biegając po centrach handlowych, gdzieś na mieście lub na przyjacielskich spotkaniach w domowych pieleszach mamy okazje posmakować chińskich potraw. I tak jak często mamy takie okazje tak i równie często słyszymy opinie że to jeden ze zwykłych fast foodów - niezdrowych i tuczących. Nie ma nic bardziej mylącego !!!

Owszem nieprawidłowo przygotowana potrawa może być niezdrowa i tucząca – ale to tyczy się każdej kuchni - chińskiej, polskiej, włoskiej, rosyjskiej czy greckiej.

Przyjrzyjmy się zatem chociaż pokrótce podstawowym elementom jednej z najstarszych kuchni świata….

Fasola mung – jej kiełki są cennym źródłem składników mineralnych (tj. potasu, fosforu, wapnia, magnezy, sodu, cynku) i witamin (wit. E, B2, B1, B6, B3) no i oczywiście kopalnia białka.

Ziarno soi - zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, witaminy B1, B2, PP, E, K, A i C oraz inne z grupy B.

Sezam - sesamol i sesamolina, zawarte w nim są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami sprawiają, że komórki ludzkiego ciała wolniej się starzeją.

Oliwki - są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.

Czosnek - Spośród witamin w największej ilości obecna jest witamina C, nieco witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje dość duża zawartość potasu, żelaza, magnezu i fosforu . Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, obniża ciśnienie i działa przeciwmiażdżycowo, znosi kolki, bóle głowy i brzucha oraz oczyszcza krew.

Kapary – podobno leczą impotencję u mężczyzn.

Papryka – zawiera kapsaicynę – działającą przeciwbólowo i rozgrzewająco,
Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów, zawiera dużo witaminy C.

Ananas - w Chinach odkryto, jest znakomitym afrodyzjakiem. Zawiera bromelaine – badacze naukowi zaobserwowali, że jeden ze składników bromelainy, nazywany w skrócie CCZ, pobudza system odpornościowy człowieka do niszczenia komórek rakowych, podczas gdy drugi - CCS - blokuje białko zwane Ras, które jest zmutowane w 30 proc. różnego typu nowotworów.

Brzoskwinia - Zawiera takie witaminy jak A, B i C ,Chińczycy uważają brzoskwinie za jeden z symboli nieśmiertelności.

Liczi – zawiera dużo białek , witaminy C i dużo soli mineralnych.

Rambutan – jego owoce zawierają dużo witaminy B 12 i C.

Grzyby MUN – w Chinach uważa się , że ich systematyczne spożywane poprawia ogólną kondycję człowieka, łagodzi kaszel i ułatwia oddychanie w chorobach płuc. Ma dobroczynny wpływ na zmniejszanie krzepliwości krwi i poprawia krążenie.

Grzyby Shitake – powodują odzyskanie wigoru i witalności, wzmacniają system odpornościowy oraz pomaga w zwalczaniu stresu. Jednak ich najważniejsze zalety to pobudzanie układu immunologicznego do zwalczania komórek nowotworowych. Zapobiegają starzeniu się.

To tylko kilka przykładów w morzu bogactwa chińskiej kuchni.
Następnym razem porozmawiamy o przyprawach … jeśli oczywiście zechcecie.

A teraz jeszcze parę słów o Tao :

Człowiek i natura to jedno – to Tao – zwane Drogą, Rozumem, Opatrznością , Wiecznym Porządkiem, Źródłem bytu. Najczęściej przyrównywane do wody – istoty życia , która zwycięża wszystkie żywioły – gasi ogień, trawi żelazo , kruszy skały. Tao stanowi najtrwalszą rzeczywistość i energię Wszechświata. To klasyczna filozofia Wschodu na której zbudowano filozofie kuchni chińskiej . Filozofia Tao sprowadza się do zasady pięciu przemian (żywiołów) którego elementy są od siebie współzależne tak jak i jin-jang. Ich zasady są podstawą profilaktyki, leczenia i diagnozowania w medycynie chińskiej – na nich opiera się całe żywienie. Jeżeli nauczymy żyć harmonijnie i zdrowo się odżywiać w zgodzie z zasadami pięciu przemian to zagwarantujemy sobie długowieczność i zdrowie. I tego Wam wszystkim życzę.

artykuł nadesłany przez klubowicza:  PaneR

Zupa paprykowa z czosnkowym czarem chili TaoTao

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną chili. Z papryki usuwamy ...

Zupa a la tom yum z surimi z sosem rybnym TaoTao

Przygotowujemy składniki. Papryczkę pokrojoną na kawałki podprażamy na suchej patelni, a następnie rozgniatamy. Imbir obieramy i kroimy drobno, ...

Wiosenna sałatka z sosem imbirowym z soja TaoTao

Kurczaka kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i zalewamy 6 łyżkami sosu imbirowego z soją. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne ...

Szaszłyki z kurczaka a la satay ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao

Oczyszczone mięso kroimy wzdłuż na cienkie paski rozpłaszczając je dodatkowo nożem. Wkładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy sok z limonki, ...

Sałatka z chipsami z papieru ryżowego TaoTao

Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w ćwiartki, ogórki obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę w krążki. Rybę odcedzamy z zalewy, ...