FB
czy wiesz, że
na świecie występuje około 40 000 gatunków ryżu a 25% wszystkich konsumowanych kalorii należy do kalorii pochodzących z ryżu.
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Jak ugotować doskonały ryż?
Jak ugotować doskonały ryż?

Przeczytaj przygotowane przeze mnie wskazówki, które pomogą Ci przygotować ryż tak, jak codziennie robią to prawie całe Chiny. Już zawsze Twój ryż będzie sypki i już nigdy nie przyklei się do dna Twojego garnka.

Jest to jedna z najpopularniejszych metod gotowania ryżu w Chinach, polega ona na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. W kuchni chińskiej do gotowania używa się najczęściej ryżu długoziarnistego ale do poszczególnych dań stosuje się także ryż średnio i krótkoziarnisty, np. do potrawy ”congee”, zupy ryżowej, spożywanej głównie na śniadanie.
 
 
Oto kilka porad:
  • przepłucz ryż zimną wodą aż do momentu gdy zlewana woda stanie się czysta, wybierz wszystkie uszkodzone i połamane ziarna,
  • następnie dodaj ryż i wodę do garnka, dla każdej szklanki ryżu dodaj półtorej szklanki wody,
  • do wody nie dodawaj soli, ryż zachowa swój naturalny, słodki aromat,
  • następnie na średnim ogniu i otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia,
  • gdy zacznie wrzeć, lekko skręć ogień i przykryj garnek ciężką pokrywką, zostawiając malutki otwór, przez który para będzie uciekała na zewnątrz,
  • gdy zauważysz, że w ryżu zaczynają tworzyć się kratery skręć ogień do małego i całkowicie przykryj garnek,
  • duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut,
  • na koniec przemieszaj ryż.
 
Twój ryż jest już gotowy? Teraz możesz poćwiczyć technikę posługiwania się pałeczkami. Spróbuj przenieść 10 pojedynczych ziarenek do drugiej miseczki. Najlepsi zawodnicy robią to w parę sekund!

Kim Chi z krewetkami koktajlowymi

W dużym garnku gotujemy około 2 litrów wody, solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy około 7 minut. W tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i ...

Herbaciana panna cotta z Czerwonymi paprykami chili TaoTao

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Mleko nieco podgrzewamy, dodajemy cukier i herbatę (oraz ...

Racuchy z paluszkami krabowymi z sosem Chili z limonką i kolendrą TaoTao

Paluszki drobno kroimy. Przygotowujemy ciasto z jajek, mąki i przypraw. Ma mieć dość gęstą konsystencję, gęstszą niż śmietana, gdyby ...

Szybka sałata z łososiem z sosem Chili z limonką i kolendrą TaoTao

Umytą i odwirowaną sałatę oraz płaty wędzonego łososia rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w półplasterki a ser brie w trójkąty. Na ...

Figi zapiekane z camembertem ze słodko-pikantnym sosem Chili TaoTao

Figi nakrawamy na krzyż, uważając, by nie przeciąć ich do końca. Do wnętrza każdej wlewamy nieco Słodko-pikantnego sosu chili TaoTao, ...