FB
czy wiesz, że
w małej wiosce nad Żółtą Rzeką znaleziono miseczkę z najstarszym makaronem świata, który liczył sobie ponad 4000 lat!
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Jak ugotować doskonały ryż?
Jak ugotować doskonały ryż?

Przeczytaj przygotowane przeze mnie wskazówki, które pomogą Ci przygotować ryż tak, jak codziennie robią to prawie całe Chiny. Już zawsze Twój ryż będzie sypki i już nigdy nie przyklei się do dna Twojego garnka.

Jest to jedna z najpopularniejszych metod gotowania ryżu w Chinach, polega ona na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. W kuchni chińskiej do gotowania używa się najczęściej ryżu długoziarnistego ale do poszczególnych dań stosuje się także ryż średnio i krótkoziarnisty, np. do potrawy ”congee”, zupy ryżowej, spożywanej głównie na śniadanie.
 
 
Oto kilka porad:
  • przepłucz ryż zimną wodą aż do momentu gdy zlewana woda stanie się czysta, wybierz wszystkie uszkodzone i połamane ziarna,
  • następnie dodaj ryż i wodę do garnka, dla każdej szklanki ryżu dodaj półtorej szklanki wody,
  • do wody nie dodawaj soli, ryż zachowa swój naturalny, słodki aromat,
  • następnie na średnim ogniu i otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia,
  • gdy zacznie wrzeć, lekko skręć ogień i przykryj garnek ciężką pokrywką, zostawiając malutki otwór, przez który para będzie uciekała na zewnątrz,
  • gdy zauważysz, że w ryżu zaczynają tworzyć się kratery skręć ogień do małego i całkowicie przykryj garnek,
  • duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut,
  • na koniec przemieszaj ryż.
 
Twój ryż jest już gotowy? Teraz możesz poćwiczyć technikę posługiwania się pałeczkami. Spróbuj przenieść 10 pojedynczych ziarenek do drugiej miseczki. Najlepsi zawodnicy robią to w parę sekund!

Pikantny bulion z makaronem ryżowym TaoTao

W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim pokrojony drobno czosnek, chili i imbir. Pietruszkę, marchewkę i seler ...

Potrawka z wieprzowiną a’la bogracz z sosem sojowym TaoTao

Rozgrzewamy garnek o grubym dnie. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy tłuszcz. Dodajemy mieloną paprykę i przesmażamy. Następnie ...

Krewetki w sosie miodowym z czosnkiem TaoTao

Oczyszczone, rozmrożone (jeśli korzystamy z mrożonych) krewetki zalewamy sosem miodowym i odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, ...

Smażone tosty z sosem chili limonka z kolendrą TaoTao

Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na czterech kromkach pieczywa rozkładamy po ...

Kulki z sera koziego z sosem chili limonka z kolendrą

Serek mieszamy z sokiem i skórką cytrynową. Szynkę bardzo drobno kroimy. Z serka toczymy małe kulki, do środka wkładamy nieco pokrojonej ...