FB
czy wiesz, że
Mekong jest najdłuższą rzeką na Półwyspie Indochińskim, ma długość 4880 km i przepływa przez 5 państw: Chiny, Birmę, Wietnam, Laos i Kambodżę.
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Jak ugotować doskonały ryż?
Jak ugotować doskonały ryż?

Przeczytaj przygotowane przeze mnie wskazówki, które pomogą Ci przygotować ryż tak, jak codziennie robią to prawie całe Chiny. Już zawsze Twój ryż będzie sypki i już nigdy nie przyklei się do dna Twojego garnka.

Jest to jedna z najpopularniejszych metod gotowania ryżu w Chinach, polega ona na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. W kuchni chińskiej do gotowania używa się najczęściej ryżu długoziarnistego ale do poszczególnych dań stosuje się także ryż średnio i krótkoziarnisty, np. do potrawy ”congee”, zupy ryżowej, spożywanej głównie na śniadanie.
 
 
Oto kilka porad:
  • przepłucz ryż zimną wodą aż do momentu gdy zlewana woda stanie się czysta, wybierz wszystkie uszkodzone i połamane ziarna,
  • następnie dodaj ryż i wodę do garnka, dla każdej szklanki ryżu dodaj półtorej szklanki wody,
  • do wody nie dodawaj soli, ryż zachowa swój naturalny, słodki aromat,
  • następnie na średnim ogniu i otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia,
  • gdy zacznie wrzeć, lekko skręć ogień i przykryj garnek ciężką pokrywką, zostawiając malutki otwór, przez który para będzie uciekała na zewnątrz,
  • gdy zauważysz, że w ryżu zaczynają tworzyć się kratery skręć ogień do małego i całkowicie przykryj garnek,
  • duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut,
  • na koniec przemieszaj ryż.
 
Twój ryż jest już gotowy? Teraz możesz poćwiczyć technikę posługiwania się pałeczkami. Spróbuj przenieść 10 pojedynczych ziarenek do drugiej miseczki. Najlepsi zawodnicy robią to w parę sekund!

Muszelki ryżowe TaoTao z sosem carbonara

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie żółtka rozkłócamy.  ...

Paluchy z ciasta francuskiego

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego długie ...

Zupa paprykowa

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy mieloną paprykę i podsmażamy, aż zacznie mocno pachnieć. Dodajemy pokrojoną w kostkę ...

Łosoś w sezamie

Kawałki łososia zalewamy sosem sojowym, posypujemy pieprzem oraz papryką. Odstawiamy na około 20 minut, by marynata wsiąkła w mięso. Na ...

Makaron ryżowy z Fixem w stylu chińskim TaoTao i kurczakiem

Makaron ryżowy kolanka TaoTao gotujemy w gorącej, osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ...