FB
czy wiesz, że
pierwsze receptury sosu sojowego przygotowali chińscy mnisi już 3000 lat temu. Sos sojowy miał wzbogacić smak ich monotonnej, ryżowej diety.
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Jak ugotować doskonały ryż?
Jak ugotować doskonały ryż?

Przeczytaj przygotowane przeze mnie wskazówki, które pomogą Ci przygotować ryż tak, jak codziennie robią to prawie całe Chiny. Już zawsze Twój ryż będzie sypki i już nigdy nie przyklei się do dna Twojego garnka.

Jest to jedna z najpopularniejszych metod gotowania ryżu w Chinach, polega ona na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. W kuchni chińskiej do gotowania używa się najczęściej ryżu długoziarnistego ale do poszczególnych dań stosuje się także ryż średnio i krótkoziarnisty, np. do potrawy ”congee”, zupy ryżowej, spożywanej głównie na śniadanie.
 
 
Oto kilka porad:
  • przepłucz ryż zimną wodą aż do momentu gdy zlewana woda stanie się czysta, wybierz wszystkie uszkodzone i połamane ziarna,
  • następnie dodaj ryż i wodę do garnka, dla każdej szklanki ryżu dodaj półtorej szklanki wody,
  • do wody nie dodawaj soli, ryż zachowa swój naturalny, słodki aromat,
  • następnie na średnim ogniu i otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia,
  • gdy zacznie wrzeć, lekko skręć ogień i przykryj garnek ciężką pokrywką, zostawiając malutki otwór, przez który para będzie uciekała na zewnątrz,
  • gdy zauważysz, że w ryżu zaczynają tworzyć się kratery skręć ogień do małego i całkowicie przykryj garnek,
  • duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut,
  • na koniec przemieszaj ryż.
 
Twój ryż jest już gotowy? Teraz możesz poćwiczyć technikę posługiwania się pałeczkami. Spróbuj przenieść 10 pojedynczych ziarenek do drugiej miseczki. Najlepsi zawodnicy robią to w parę sekund!

Karnawałowa przekąska ze Słodko-pikantnym sosem chili TaoTao

Pieczywo, pasztet i ser camembert kroimy na niewielkie kawałki. Robimy dwa rodzaje mini-kanapek: z pasztetem i morelami oraz z serem pleśniowym i ...

Roladki z bakłażana z sosem czosnkowym chili TaoTao

Kroimy bakłażana wzdłuż na dość cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, by sól wyciągnęła z niego gorycz, następnie ...

Smażona wieprzowina z sosem sojowym TaoTao i Makaronem chow mein TaoTao

Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Odcedzamy. Rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, ...

Pikantny makaron chow mein TaoTao z kiełbasą z sosem chili czosnkowym TaoTao

Makaron wkładamy do wysokiego naczynia i zalewamy gorąca wodą. Po 5 minutach odcedzamy Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ...

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Filety solimy i pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy olej, na który wrzucamy liście laurowe oraz kawałek ...