FB
czy wiesz, że
kuchnia chińska jest jedną z najbogatszych i najbardziej urozmaiconych na świecie: doliczono się w niej ponad 16 000 różnych potraw
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Jak ugotować doskonały ryż?
Jak ugotować doskonały ryż?

Przeczytaj przygotowane przeze mnie wskazówki, które pomogą Ci przygotować ryż tak, jak codziennie robią to prawie całe Chiny. Już zawsze Twój ryż będzie sypki i już nigdy nie przyklei się do dna Twojego garnka.

Jest to jedna z najpopularniejszych metod gotowania ryżu w Chinach, polega ona na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. W kuchni chińskiej do gotowania używa się najczęściej ryżu długoziarnistego ale do poszczególnych dań stosuje się także ryż średnio i krótkoziarnisty, np. do potrawy ”congee”, zupy ryżowej, spożywanej głównie na śniadanie.
 
 
Oto kilka porad:
  • przepłucz ryż zimną wodą aż do momentu gdy zlewana woda stanie się czysta, wybierz wszystkie uszkodzone i połamane ziarna,
  • następnie dodaj ryż i wodę do garnka, dla każdej szklanki ryżu dodaj półtorej szklanki wody,
  • do wody nie dodawaj soli, ryż zachowa swój naturalny, słodki aromat,
  • następnie na średnim ogniu i otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia,
  • gdy zacznie wrzeć, lekko skręć ogień i przykryj garnek ciężką pokrywką, zostawiając malutki otwór, przez który para będzie uciekała na zewnątrz,
  • gdy zauważysz, że w ryżu zaczynają tworzyć się kratery skręć ogień do małego i całkowicie przykryj garnek,
  • duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut,
  • na koniec przemieszaj ryż.
 
Twój ryż jest już gotowy? Teraz możesz poćwiczyć technikę posługiwania się pałeczkami. Spróbuj przenieść 10 pojedynczych ziarenek do drugiej miseczki. Najlepsi zawodnicy robią to w parę sekund!

Ryba teriyaki w panierce TaoTao

Rybę myjemy, rozmrażamy jeśli zakupiliśmy mrożone filety. Dzielimy na niezbyt cienkie podłużne paski. Zalewamy sosem teriyaki i posypujemy ...

Naleśniki z papają TaoTao

Migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Dżem wkładamy do rondla, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, papaję (zostawiając nieco ...

Krewetki w jajecznej tempurze teriyaki TaoTao

Krewetki oczyszczamy. Jeśli mamy mrożone, rozmrażamy. Zalewamy dwoma łyżkami sosu teriyaki, sokiem z cytryny, dodajemy pieprz. Przygotowujemy ...

Dahl z mleczkiem kokosowym TaoTao

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy posiekane wcześniej warzywa oraz przyprawy. Dusimy chwilę, aż cebula zmięknie. ...

Wołowina z papryką w ostrym sosie TaoTao

Oczyszczone mięso kroimy w niedługie paski. Papryki oraz marchewkę w cieniutkie słupki, a dymkę pod kątem w krążki. Rozgrzewamy olej na ...