FB
czy wiesz, że
pierwsze receptury sosu sojowego przygotowali chińscy mnisi już 3000 lat temu. Sos sojowy miał wzbogacić smak ich monotonnej, ryżowej diety.
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Jak ugotować doskonały ryż?
Jak ugotować doskonały ryż?

Przeczytaj przygotowane przeze mnie wskazówki, które pomogą Ci przygotować ryż tak, jak codziennie robią to prawie całe Chiny. Już zawsze Twój ryż będzie sypki i już nigdy nie przyklei się do dna Twojego garnka.

Jest to jedna z najpopularniejszych metod gotowania ryżu w Chinach, polega ona na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. W kuchni chińskiej do gotowania używa się najczęściej ryżu długoziarnistego ale do poszczególnych dań stosuje się także ryż średnio i krótkoziarnisty, np. do potrawy ”congee”, zupy ryżowej, spożywanej głównie na śniadanie.
 
 
Oto kilka porad:
  • przepłucz ryż zimną wodą aż do momentu gdy zlewana woda stanie się czysta, wybierz wszystkie uszkodzone i połamane ziarna,
  • następnie dodaj ryż i wodę do garnka, dla każdej szklanki ryżu dodaj półtorej szklanki wody,
  • do wody nie dodawaj soli, ryż zachowa swój naturalny, słodki aromat,
  • następnie na średnim ogniu i otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia,
  • gdy zacznie wrzeć, lekko skręć ogień i przykryj garnek ciężką pokrywką, zostawiając malutki otwór, przez który para będzie uciekała na zewnątrz,
  • gdy zauważysz, że w ryżu zaczynają tworzyć się kratery skręć ogień do małego i całkowicie przykryj garnek,
  • duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut,
  • na koniec przemieszaj ryż.
 
Twój ryż jest już gotowy? Teraz możesz poćwiczyć technikę posługiwania się pałeczkami. Spróbuj przenieść 10 pojedynczych ziarenek do drugiej miseczki. Najlepsi zawodnicy robią to w parę sekund!

Wrap z Orzeszkami ziemnymi z polewie wasabi TaoTao

 Grzyby mun namaczamy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy mieszamy z przeciśniętym przez ...

Falafel TaoTao

 Ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody i odstawiamy na noc. Odcedzamy i przepuszczamy ciecierzycę przez maszynkę do mięsa, lub ...

Hummus TaoTao

 Ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody z sodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, płuczemy i gotujemy przez około 40 minut. Znów ...

Samosy TaoTao

 Przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. ...

Gołąbki w burakach liściowych TaoTao

 Liście myjemy, odcinamy łodyżki i blanszujemy przez parę sekund w dużym garnku z wrzątkiem. Na niewielkiej ilości tłuszczu ...