30 min
4 osób

Zupa z surimi

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Zupy

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • 6 paluszków surimi
  • 2 łyżki Czerwonej pasty curry TaoTao
  • 2 łyżki Sosu rybnego TaoTao
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki trawy cytrynowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki marynowanego imbiru
  • 1 ½ litra bulionu krewetkowego lub rybnego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Na oleju kokosowym podsmażamy posiekany czosnek, chili i pokrojoną w piórka cebulę.

  • Krok 2.

    Dodajemy kurkumę, trawę cytrynową i pokrojony w paski imbir.

  • Krok 3.

    Zalewamy bulionem. Dodajemy pastę curry i sos rybny, a następnie pokrojony w kostkę pomidor. Gotujemy 10 minut.

  • Krok 4.

    Jajko rozkłócamy i wlewamy do gorącej zupy intensywnie mieszając. Dodajemy pokrojone w krążki surimi. Możemy podać z kawałkami nori.

  • Krok 5.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności