< 1h
2 osób

Policzki wieprzowe teriyaki

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • 500 g policzków wieprzowych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ butelki sosu teriyaki TaoTao
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 papryczka chili
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Policzki czyścimy z błonek.

  • Krok 2.

    W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Kiedy się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, przetarty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Kiedy zaczną pachnieć, do woka wkładamy natarte solą i pieprzem policzki.

  • Krok 3.

    Smażymy początkowo na mocnym ogniu, a kiedy mięso się przyrumieni, redukujemy moc. Dodajemy cukier, sos teriyaki oraz nieco wody.

  • Krok 4.

    Przykrywamy wok i dusimy przez 1,5 godziny.

  • Krok 5.

    Podajemy posypane szczypiorkiem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności