30 min
4 osób

Krem brokułowy

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Zupy

Kuchnia: inna

Smak: łagodny

Składniki

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 duży brokuł
  • 500 g liści szpinaku
  • 1 cebula cukrowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli TaoTao
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Bulion wlewamy do garnka, dodajemy brokuł pokrojony na różyczki i gotujemy.

  • Krok 2.

    Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Kiedy cebula się zezłoci, a liście stracą objętość, dodajemy zawartość patelni do garnka z bulionem.

  • Krok 3.

    Gotujemy razem do miękkości brokuła. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Blendujemy na gładki krem.

  • Krok 4.

    Podajemy kleksem śmietany i ziarnami sezamu.

  • Krok 5.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności