< 1h
2 osób

Kapusta w stylu koreańskiego kim chi

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: koreańska

Smak: łagodny

Składniki

  • ½ kapusty pekińskiej
  • 1 biała rzepa
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 cm korzenia imbiru
  • 2 papryczki chili
  • 4 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 4 łyżki sosu słodko-pikantnego TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Kapustę kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą z solą i przykrywamy czymś ciężkim.

  • Krok 2.

    Marchew i rzepę kroimy w cienkie słupki.

  • Krok 3.

    Mąkę ryżową mieszamy z niewielką ilością wody, podgrzewamy, aż wytworzy się swego rodzaju „kisiel”. Kiedy nieco ostygnie dodajemy do niego starty czosnek, imbir, sól, drobno pokrojone chili, sos sojowy oraz sos chili. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 4.

    Odsączoną kapustę, marchew i rzepę wkładamy do miski i dodajemy pastę ryżową. Najlepiej posiłkując się rękawiczkami, dokładnie wmasowujemy pastę w warzywa.

  • Krok 5.

    Warzywa przekładamy do słoików. Zostawiamy na dwa dni w ciepłym pomieszczeniu, następnie przechowujemy w lodówce.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności